Kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane, kartoflane, szare, żelazne tak są nazywane. Są to moje ulubione kluski i przygotowuje je do zup np. Czerniny, białego barszczu, wieprzowo-drobiowego rosołu, albo zasmażam z białym serem i boczkiem, lub jajkiem. Uwielbiam te kluski pod każdą postacią. Są też świetny dodatkiem do dań mięsnych z sosem.
Skł:
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl mąki pszennej
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na nadrobniejszych oczkach. Odciśnij je na sicie, gazie lub ściereczce z nadmiaru soku (sok odstaw na kilka minut i dopiero wylej a biały nalot, który zebrał się na dnie to jest skrobia, którą dodaj do masy ziemniaczanej). Dodaj do masy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól. Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj, aż powstanie gładka, gęsta masa.
Zagotuj wodę z odrobiną soli i nakładaj kluski wielkości ok 1/3 łyżki umoczoną wcześniej w zimnej wodzie. Gotuj na średnim ogniu ( jeśli będzie za mocno woda wrzała to kluseczki się rozpadną).
Kluski gotuj partiami, żeby nam się nie skleiły, od wypłynięcia jeszcze ok 3-5 min ( w zależności jakiej wielkości są kluski.
Ugotowane kluski przelej na durszlaku zimną wodą i układaj na talerzu płasko, żeby się nie posklejały (można je lekko polać olejem).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz