Polędwiczki z dorsza na porowej pierzynce z chrupiącą posypką
Pyszna rybka na kołderce z pora i śmietany, zapieczona pod chrupiącą posypką z bułki tartej, majeranku i sera grana padano. Ryba jest podana w formie zapiekanki, która pasuje również dla gości na kolację, obiad, lub święta.
Ok 700g polędwicy z dorsza tj. 6 szt
200g pora (biała część)
330g śmietany 18%
5 łyżek bułki tartej
4 łyżki startego na tarce sera grana padano
1 łyżka majeranku
Sól
Pieprz
Zimne masło ( trochę, tylko do posypania zapiekanki z wierzchu)
Pora pokrój na talarki i przesmaż na oleju. Następnie dodaj śmietanę i smaż jeszcze na wolnym ogniu ok 10 min. Dopraw solą i pieprzem.
Rybę umyj i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą i pieprzem i odstaw na bok.
Bułkę tartą wymieszaj z serem i majerankiem.
W naczyniu żaroodpornym natłuszczonym, wyłóż pora ze śmietaną. Następnie poukładaj rybę i posyp całość bułką tartą. Na koniec jeszcze poukładaj cieniutkie plasterki masła na wierzch.
Zapiekaj ok 30 min w 180°c.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz