Polędwiczki z dorsza na porowej pierzynce z chrupiącą posypką

 


Pyszna rybka na kołderce z pora i śmietany,  zapieczona pod chrupiącą posypką z bułki tartej, majeranku i sera grana padano. Ryba jest podana w formie zapiekanki, która pasuje również dla gości na kolację, obiad, lub święta.


Ok 700g polędwicy z dorsza tj. 6 szt

200g pora (biała część)

330g śmietany 18%

5 łyżek bułki tartej

4 łyżki startego na tarce sera grana padano 

1 łyżka majeranku

Sól

Pieprz

Zimne masło ( trochę, tylko do posypania zapiekanki z wierzchu)


Pora pokrój na talarki i przesmaż na oleju. Następnie dodaj śmietanę i smaż jeszcze na wolnym ogniu ok 10 min. Dopraw solą i pieprzem.

Rybę umyj i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą i pieprzem i odstaw na bok.

Bułkę tartą wymieszaj z serem i majerankiem.

 W naczyniu żaroodpornym natłuszczonym, wyłóż pora ze śmietaną. Następnie poukładaj rybę i posyp całość bułką tartą. Na koniec jeszcze poukładaj cieniutkie plasterki masła na wierzch.

Zapiekaj ok 30 min w 180°c.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty