Fasolowa na żeberkach ( z fasoli w puszce)

 


800g żeberek wieprzowych

2l wody

Pęczek włoszczyzny (tj. natki pietruszki, selera, pora, marchewkę kawałek korzenia selera i pietruszki)

500g ziemniaków

400g białej fasoli w puszce

250g boczku wędzonego

1 cebula

1 ząbek czosnku

4 ziarnka ziela angielskiego

4 ziarnka pieprzu

2 liście laurowe

Majeranek

Sól

Żeberka zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i zbierz szumowiny. Następnie dodaj włoszczyznę, marchewkę zetrzyj do zupy na tarce. Dodaj również pieprz, ziele i liść laurowy. 

Gdy mięso będzie prawie miękkie to wrzuć pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotuj do miękkości. 

Na patelni przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodaj pokrojony w kostkę boczek, na koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. 

Do zupy dodaj odsączoną z zalewy fasolę białą i przesmażoną cebulę z boczkiem. Dopraw majerankiem i solą. Gotuj jeszcze 5 min na małym ogniu.

Podawaj z posiekaną świeżą natką pietruszki.


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty