Fasolowa na żeberkach ( z fasoli w puszce)
800g żeberek wieprzowych
2l wody
Pęczek włoszczyzny (tj. natki pietruszki, selera, pora, marchewkę kawałek korzenia selera i pietruszki)
500g ziemniaków
400g białej fasoli w puszce
250g boczku wędzonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 ziarnka ziela angielskiego
4 ziarnka pieprzu
2 liście laurowe
Majeranek
Sól
Żeberka zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i zbierz szumowiny. Następnie dodaj włoszczyznę, marchewkę zetrzyj do zupy na tarce. Dodaj również pieprz, ziele i liść laurowy.
Gdy mięso będzie prawie miękkie to wrzuć pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotuj do miękkości.
Na patelni przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodaj pokrojony w kostkę boczek, na koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Do zupy dodaj odsączoną z zalewy fasolę białą i przesmażoną cebulę z boczkiem. Dopraw majerankiem i solą. Gotuj jeszcze 5 min na małym ogniu.
Podawaj z posiekaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz