Naleśniki ze serem

 


Składniki na ciasto naleśnikowe:

200g mąki pszennej
50g roztopionego masła
2 jajka
250ml ciepłej wody
125ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru waniliowego


Składniki na farsz:
500g twarogu półtłustego
2 serki homogenizowane ( po ok 150g każdy)
Cukier waniliowy (opcjonalnie)

Wymieszaj ze sobą składniki na ciasto naleśnikowe (najlepiej trzepaczką, lub mikserem) i odstaw na ok 10 min. Po tym czasie usmaż naleśniki.

Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z serkami homogenizowanymi ( jeśli ktoś lubi słodkie to można dosłodzić cukrem waniliowym, ale ostrożnie, bo serki też dodają już słodkości).    
Gotowym farszem smarujemy cały naleśnik i zwijamy dowolną metodą np. W trójkąt lub rulonik.
Gotowe naleśniki układaj w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w piekarniku ok 10-15 min, w 180°c, aby farsz się ugrzał.
Smacznego!

Można podawać posypane cukrem pudrem i owocami, lub z jogurtem naturalnym.




Komentarze

Popularne posty