Naleśniki ze serem
Składniki na ciasto naleśnikowe:
200g mąki pszennej
50g roztopionego masła
2 jajka
250ml ciepłej wody
125ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na farsz:
500g twarogu półtłustego
2 serki homogenizowane ( po ok 150g każdy)
Cukier waniliowy (opcjonalnie)
Wymieszaj ze sobą składniki na ciasto naleśnikowe (najlepiej trzepaczką, lub mikserem) i odstaw na ok 10 min. Po tym czasie usmaż naleśniki.
Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z serkami homogenizowanymi ( jeśli ktoś lubi słodkie to można dosłodzić cukrem waniliowym, ale ostrożnie, bo serki też dodają już słodkości).
Gotowym farszem smarujemy cały naleśnik i zwijamy dowolną metodą np. W trójkąt lub rulonik.
Gotowe naleśniki układaj w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w piekarniku ok 10-15 min, w 180°c, aby farsz się ugrzał.
Smacznego!
Można podawać posypane cukrem pudrem i owocami, lub z jogurtem naturalnym.
Komentarze
Prześlij komentarz