Pełnoziarnista pizza z salami, pieczarkami i rukolą
Składniki na ciasto:
400g mąki pełnoziarnistej
35g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy z oliwek
250ml letniej wody
Dodatki:
200g salami
3 większe pieczarki
100g żółtego sera
3 garście świeżej rukoli
3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
Oregano
Oliwa z oliwek
Z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto (powinno być elastyczne) i odstaw na ok 15 min przykryte ściereczką.
Po tym czasie uformuj placek i posmaruj pomidorami (brzegi pozostawiając suche) i posyp oregano. Następnie poukładaj salami i pieczarki pokrojone z plastry.
Piec 10min w 200°c. Po tym czasie posyp startym żółtym serem i piec jeszcze 5 min.
Po upieczeniu posyp świeżą rukolą i skrop oliwą z oliwek.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz