Piernik krakowski

 


Święta Bożego Narodzenia tuż tuż... więc podrzucam przepis na szybki piernik krakowski. Aromatyczny i pełny bakalii, przełożony powidłami. Nie może się nie udać;-)


Składniki:

400g mąki pszennej

120g masła

230g cukru

2 jajka

4 łyżki powideł śliwkowych

3 łyżeczki kakao

40g przyprawy do piernika

1 szkl mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dowolne bakalie (u mnie orzechy nerkowe, żurawina, rodzynki i suszone morele)


Dodatki:

Cukier puder lub polewa czekoladowa na wierzch

Powidła do przełożenia piernika


Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia. Jajka ubij z cukrem. Dodaj mleko, kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszając dołóż powidła, a na koniec dodaj rozpuszczone masło i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Do ciasta dodaj ulubione bakalie (oprószone mąką) i wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piecz w 180°c ok 1h. Po upieczeniu ostudz i przekrój w poprzek na pół lub więcej i przełóż powidłami. 


Smacznego!







Komentarze

Popularne posty