Piernik krakowski
Święta Bożego Narodzenia tuż tuż... więc podrzucam przepis na szybki piernik krakowski. Aromatyczny i pełny bakalii, przełożony powidłami. Nie może się nie udać;-)
Składniki:
400g mąki pszennej
120g masła
230g cukru
2 jajka
4 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżeczki kakao
40g przyprawy do piernika
1 szkl mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dowolne bakalie (u mnie orzechy nerkowe, żurawina, rodzynki i suszone morele)
Dodatki:
Cukier puder lub polewa czekoladowa na wierzch
Powidła do przełożenia piernika
Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia. Jajka ubij z cukrem. Dodaj mleko, kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszając dołóż powidła, a na koniec dodaj rozpuszczone masło i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Do ciasta dodaj ulubione bakalie (oprószone mąką) i wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piecz w 180°c ok 1h. Po upieczeniu ostudz i przekrój w poprzek na pół lub więcej i przełóż powidłami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz