Mielone z indyka z marchewką i porem

 


Skł:

500g mięsa mielonego

2 średnie marchewki

Ok 10cm pora (biała część)

Ziele angielskie mielone( odrobina)

Gałka muszkatołowa (odrobina)

1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

1 łyżka majeranku

Sól

Pieprz

1 jajko

3 łyżki bułki tartej 

Ok 50ml wody zimnej

Bułka tarta do obtoczenia kotletów

Olej do smażenia

Marchewkę zetrzyj na tarce, a por pokrój drobno i dodaj do mięsa. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką i odrobiną gałki i ziela. Dodaj jajko, bułkę tartą i wodę. Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj. Formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem i piec jeszcze ok 15min.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty