Mielone z indyka z marchewką i porem
Skł:
500g mięsa mielonego
2 średnie marchewki
Ok 10cm pora (biała część)
Ziele angielskie mielone( odrobina)
Gałka muszkatołowa (odrobina)
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżka majeranku
Sól
Pieprz
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Ok 50ml wody zimnej
Bułka tarta do obtoczenia kotletów
Olej do smażenia
Marchewkę zetrzyj na tarce, a por pokrój drobno i dodaj do mięsa. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką i odrobiną gałki i ziela. Dodaj jajko, bułkę tartą i wodę. Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj. Formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem i piec jeszcze ok 15min.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz