Udka na ryżu
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
4 małe cebulki
Sól
Pieprz
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki majeranku
3 łyżki oleju
1 1/2 szkl ryżu
Zalewa:
4 szkl bulionu lub wody
50 g masła
3 łyżeczki koncetratu pomidorowego
Sól
Pieprz
Udka natrzyj solą, pieprzem i czerwoną papryką i wstaw do lodówki na co najmniej 2h. Cebulę pokrój w piórka i wymieszaj z namarynowanym mięsem z dodatkiem oleju.
Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę (bulion) z masłem, koncetratem, solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż. Poukładaj na nim udka z cebulą. Całość zalej zalewą i piecz ok 1h w 180°c.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz