Duszonka z piekarnika

 


Duszonkę śląską zrobiłam z piekarnika, ale kiedyś robiono ją przy ognisku w żeliwnym garnku. Polecam więc przygotować tą potrawę w kociołku nad ogniskiem. Jest to pożywne jednogarnkowe danie.

Składniki:
Kilka liści kapusty białej do wyłożenia naczynia żaroodpornego i przykrycia
500 g kielbasy
400 g wędzonego boczku
2 cebule
500 g ziemniaków
Majeranek
Sól
Pieprz
2 ząbki czosnku
Czerwona słodka papryka w proszku
Smalec lub inny tłuszcz do wysmarowania naczynia

Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem. Z liści kapusty wykrój twarde części i wyłóż liśćmi całe dno i boki naczynia.
Boczek pokrój w kostkę, cebulę w piórka, kiełbasę w plasterki. Ziemniaki obierz i surowe pokrój w plastry ok 0,5 cm  grubości.
W przygotowanym naczyniu żaroodpornym wykładaj kolejno boczek, cebula, kiełbasa, ziemniaki. Posyp przyprawami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przykryj liśćmi kapusty.
Piec ok 1,5h pod przykryciem w 180°c.

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty