Śmietanowiec bez pieczenia na spodzie z sucharków
Porcja na blaszkę o wymiarach 37x25cm.
Składniki masa:
500 ml śmietany 36% (dobrze schłodzonej)
2 śmietan-fixy (każdy na 250ml)
150 g jagód lub borówek
250 g brzoskwini z puszki
Składniki spód:
230 g sucharów
50 g masła
400 g kremu czekoladowego
Dodatki:
2 galaretki ( mogą być różne smaki, ja dalam najpierw kokosową (przezroczystą), a następnie malinową)
Blaszkę przygotuj smarując ją tłuszczem i wykładając papierem do pieczenia.
Masło rozpuść w rondelku. Suchary zmiel na tzw.piasek. Do zmielonych sucharów dodaj rozpuszczone masło i krem czekoladowy. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Przygotowaną masą wyłóż blaszkę i dobrze ugnieć.
Brzoskwinie z puszki odsącz z syropu i pokrój w kostkę. Ubij śmietanę, pod koniec dodając fixy. Do ubitej śmietany wrzuć owoce. Przygotowany krem wyłóż na spód z sucharków.
Na wierzch ciasta przygotuj 2 galaretki. Każdą z nich rozpuść w 250ml wrzącej wody. Ja użyłam dwóch smaków. Najpierw wylałam tężejącą kokosową (przezroczystą), a gdy pierwsza dobrze stęgła wylałam tężejącą malinową.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz