Śmietanowiec bez pieczenia na spodzie z sucharków



Porcja na blaszkę o wymiarach 37x25cm.


 Składniki masa:

500 ml śmietany 36% (dobrze schłodzonej)

2 śmietan-fixy (każdy na 250ml)

150 g jagód lub borówek

250 g brzoskwini z puszki


Składniki spód:

230 g sucharów

50 g masła

400 g kremu czekoladowego


Dodatki:

2 galaretki ( mogą być różne smaki, ja dalam najpierw kokosową (przezroczystą), a następnie malinową)


 Blaszkę przygotuj smarując ją tłuszczem i wykładając papierem do pieczenia.

Masło rozpuść w rondelku. Suchary zmiel na tzw.piasek. Do zmielonych sucharów dodaj rozpuszczone masło i krem czekoladowy. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Przygotowaną masą wyłóż blaszkę i dobrze ugnieć.

Brzoskwinie z puszki odsącz z syropu i pokrój w kostkę. Ubij śmietanę, pod koniec dodając fixy. Do ubitej śmietany wrzuć owoce. Przygotowany krem wyłóż na spód z sucharków.

Na wierzch ciasta przygotuj 2 galaretki. Każdą z nich rozpuść w 250ml wrzącej wody. Ja użyłam dwóch smaków. Najpierw wylałam tężejącą kokosową (przezroczystą), a gdy pierwsza dobrze stęgła wylałam tężejącą malinową.


SMACZNEGO!



Komentarze

Popularne posty