Bajgle
Nie ma to jak pyszne, jeszcze ciepłe bajgle na drugie śniadanie i kakao. Polecam również zrobić z nich kanapki z dżemem, lub nawet szynką i warzywami. Ja użyłam sezamu do posypania, ale to rzecz gustu. Można posypać makiem, siemieniem lnianym lub czarnuszką.
Składniki:
650 g mąki pszennej
30 ml oleju
250 ml letniej wody
100 ml mleka
2 jajka ( jedno do ciasta, a drugie do posmarowania bajgli)
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
14 g suchych drożdży
Sezam do posypania
Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, cukier i suche drożdże. W drugiej misce wymieszaj olej, wodę, mleko i jajko i również dobrze wymieszaj. Połącz ze sobą obie mieszanki i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne, odchodzące od ręki, ale lekko kleiste.
Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na ok 30 min, aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć. Odrywaj porcje ciasta i formuj z niego wałeczek ok 15-20cm.
Wałeczek skręcaj i zlepiaj końce.
Muszą nieziemsko pachnieć <3!
OdpowiedzUsuń