Bajgle

 


Nie ma to jak pyszne, jeszcze ciepłe bajgle na drugie śniadanie i kakao. Polecam również zrobić z nich kanapki z dżemem, lub nawet szynką i warzywami. Ja użyłam sezamu do posypania, ale to rzecz gustu. Można posypać makiem, siemieniem lnianym lub czarnuszką.


Składniki:

650 g mąki pszennej

30 ml oleju

250 ml letniej wody

100 ml mleka

2 jajka ( jedno do ciasta, a drugie do posmarowania bajgli)

1 łyżeczka soli

2 łyżki cukru

14 g suchych drożdży

Sezam do posypania


Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, cukier i suche drożdże. W drugiej misce wymieszaj olej, wodę, mleko i jajko i również dobrze wymieszaj. Połącz ze sobą obie mieszanki i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne, odchodzące od ręki, ale lekko kleiste.

 Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na ok 30 min, aby podwoiło swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć. Odrywaj porcje ciasta i formuj z niego wałeczek ok 15-20cm.


 Wałeczek skręcaj i zlepiaj końce.



Przygotowane bajgle odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na ok 45 min, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bajgle posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.



Piec w 180°c ok 25 min.

SMACZNEGO!








Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty