Ogórkowa z ryżem na rosole


 

Jak poniedziałek to nie tylko pomidorowa;-) Ja dzisiaj przygotowałam ogórkową z ryżem. Użyłam ryżu do risotta, bo jest większy, ale można każdego ulubionego rodzaju użyć. Rosół przelałam przez sitko, aby uzyskać czysty rosół. Potrzebne też będą marchewki jeśli zostały.


Składniki:

1 l rosołu

Marchewki z rosołu ( pokrój w kostkę lub posiekaj)

4-5 ogórków kiszonych

100 g ryżu

1 łyżka posiekanego koperku


Rosół zagotuj i wrzuć do niego przepłukany na sicie ryż. Gotuj do miękkości ryżu.

Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj razem z marchewką do zupy. Gotuj jeszcze ok 15 min. 

Na koniec dodaj świeży koperek. Dopraw solą i pieprzem.

Opcjonalnie można do zupy dodać trochę słodkiej śmietany.


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty