Ogórkowa z ryżem na rosole
Jak poniedziałek to nie tylko pomidorowa;-) Ja dzisiaj przygotowałam ogórkową z ryżem. Użyłam ryżu do risotta, bo jest większy, ale można każdego ulubionego rodzaju użyć. Rosół przelałam przez sitko, aby uzyskać czysty rosół. Potrzebne też będą marchewki jeśli zostały.
Składniki:
1 l rosołu
Marchewki z rosołu ( pokrój w kostkę lub posiekaj)
4-5 ogórków kiszonych
100 g ryżu
1 łyżka posiekanego koperku
Rosół zagotuj i wrzuć do niego przepłukany na sicie ryż. Gotuj do miękkości ryżu.
Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj razem z marchewką do zupy. Gotuj jeszcze ok 15 min.
Na koniec dodaj świeży koperek. Dopraw solą i pieprzem.
Opcjonalnie można do zupy dodać trochę słodkiej śmietany.
Smacznego!
Z ryżem smakuje najlepiej ;)
OdpowiedzUsuń