Szpinakowe muffinki

 

Świetna alternatywa pieczywa, szczególnie na śniadanie wielkanocne. Pięknie wyglądają i świetnie smakują. Można je podawać przekrojone na pół, posmarowane serkiem śmietankowym i łososiem wędzonym. Można je również przyzdobić ulubioną pastą kanapkową. 


Składniki:

1 szkl mąki pszennej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szkl jogurtu naturalnego

1 jajko

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

Szczypta gałki muszkatołowej

2 garście świeżego szpinaku

40 g twarogu

1 ząbek czosnku


W jednym naczyniu połącz suche składniki, czyli mąka, proszek do pieczenia, soda. A w drugim mokre, czyli jogurt, jajko, olej. Jedne i drugie połącz ze sobą i razem wymieszaj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, szpinak i twaróg rozgnieciony widelcem. Połącz ze sobą najlepiej przy użyciu miksera. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Przełóż ciasto do foremek, do połowy ich wysokości i piecz w 180°c ok 25 min.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty