Szpinakowe muffinki
Świetna alternatywa pieczywa, szczególnie na śniadanie wielkanocne. Pięknie wyglądają i świetnie smakują. Można je podawać przekrojone na pół, posmarowane serkiem śmietankowym i łososiem wędzonym. Można je również przyzdobić ulubioną pastą kanapkową.
Składniki:
1 szkl mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Szczypta gałki muszkatołowej
2 garście świeżego szpinaku
40 g twarogu
1 ząbek czosnku
W jednym naczyniu połącz suche składniki, czyli mąka, proszek do pieczenia, soda. A w drugim mokre, czyli jogurt, jajko, olej. Jedne i drugie połącz ze sobą i razem wymieszaj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, szpinak i twaróg rozgnieciony widelcem. Połącz ze sobą najlepiej przy użyciu miksera. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Przełóż ciasto do foremek, do połowy ich wysokości i piecz w 180°c ok 25 min.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz