Tarta z jabłkami ze słoika

 


Składniki spód:

200 g mąki pszennej

120 g masła

1 jajko

1 łyżka cukru


Składniki masa:

1 słoik tj ok 800g jabłek

2 galaretki jabłkowe lub cytrynowe

1/2 łyżeczka cynamonu 


Dodatki:

Świeże listki mięty do ozdoby


Z podanych składników zagnieć ciasto i schowaj je do lodówki na co najmniej 1h.

Piekarnik nagrzej do 170°c.

Jabłka ze słoika podgrzej w garnku, wsyp do nich galaretki i dalej podgrzewaj, aż galaretki się dobrze rozpuszczą. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Blaszkę do tarty wyłóż schłodzonym ciastem i  ponakłuwaj widelcem. Na wierzch połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp kulki, do pieczenia tarty, które obciążą ciasto, żeby się nie podnosiło. Piecz 15 min z kulkami, następnie kolejne 15 min już bez kulek. 








Po upieczeniu wyjmij delikatnie tartę i ostudź,  najlepiej na kratce, żeby cała zachowała chrupkość.

Gęstnięjącą masę jabłkową wylej na spód od tarty. Można ozdobić listkami mięty i schłodzić.


SMACZNEGO!


Komentarze

Popularne posty