Tarta z jabłkami ze słoika
Składniki spód:
200 g mąki pszennej
120 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru
Składniki masa:
1 słoik tj ok 800g jabłek
2 galaretki jabłkowe lub cytrynowe
1/2 łyżeczka cynamonu
Dodatki:
Świeże listki mięty do ozdoby
Z podanych składników zagnieć ciasto i schowaj je do lodówki na co najmniej 1h.
Piekarnik nagrzej do 170°c.
Jabłka ze słoika podgrzej w garnku, wsyp do nich galaretki i dalej podgrzewaj, aż galaretki się dobrze rozpuszczą. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Blaszkę do tarty wyłóż schłodzonym ciastem i ponakłuwaj widelcem. Na wierzch połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp kulki, do pieczenia tarty, które obciążą ciasto, żeby się nie podnosiło. Piecz 15 min z kulkami, następnie kolejne 15 min już bez kulek.
Po upieczeniu wyjmij delikatnie tartę i ostudź, najlepiej na kratce, żeby cała zachowała chrupkość.
Gęstnięjącą masę jabłkową wylej na spód od tarty. Można ozdobić listkami mięty i schłodzić.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz