Ogórki krokodylki
Ogóreczki krokodylki to świetna zakąska. Ogórki mają wyrazisty smak za sprawą octowej zalewy, chili i czosnku. Proporcje chili można zmieniać, w zależności od tego jak ostre chcemy mieć ogóreczki.
Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
3 płaskie łyżki soli
3 płaskie łyżeczki chili (można dodać więcej)
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 główka czosnku
Zalewa:
2 szkl octu
300 g cukru
1/2 szkl oleju
Umyte ogórki pokrój wzdłóż w ćwiartki. Zasyp solą, wymieszaj i odstaw na ok 6h, aby puściły sok. Przygotuj osobno zalewę z octu, oleju i cukru i odstaw do ostygnięcia.
Po ok 6h zasyp ogórki papryką i chili oraz ząbkami czosnku bardzo drobno posiekanymi. Zalej ogórki wystudzoną zalewą. Wszystko dobrze ze sobą mieszaj i odstaw na noc.
Rano poukładaj ogórki w słoiczkach i zalej powstałą zalewą.
Uzupełnione i zakręcone słoiki wstaw do piekarnika, nastaw temperaturę 140°c i pasteryzuj 40 min.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz