Ogórki krokodylki

 

Ogóreczki krokodylki to świetna zakąska. Ogórki mają wyrazisty smak za sprawą octowej zalewy, chili i czosnku. Proporcje chili można zmieniać, w zależności od tego jak ostre chcemy mieć ogóreczki.


Składniki:

3 kg ogórków gruntowych

3 płaskie łyżki soli

3 płaskie łyżeczki chili (można dodać więcej)

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

1 główka czosnku


 Zalewa:

2 szkl octu

300 g cukru

1/2 szkl oleju


Umyte ogórki pokrój wzdłóż w ćwiartki. Zasyp solą, wymieszaj i odstaw na ok 6h, aby puściły sok. Przygotuj osobno zalewę z octu, oleju i cukru i odstaw do ostygnięcia.

Po ok 6h zasyp ogórki papryką i chili oraz ząbkami czosnku bardzo drobno posiekanymi. Zalej ogórki wystudzoną zalewą. Wszystko dobrze ze sobą mieszaj i odstaw na noc. 

Rano poukładaj ogórki w słoiczkach i zalej powstałą zalewą.

Uzupełnione i zakręcone słoiki wstaw do  piekarnika, nastaw temperaturę 140°c i pasteryzuj 40 min.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty