3 bit

 



Składniki na krem budyniowy:

2 x budyń waniliowy każdy po 40g, bez cukru

2 szkl mleka

4 łyżki cukru

200 g masła w temperaturze pokojowej

Szczypta soli


Składniki na masę śmietanową:

500 g schłodzonej śmietany 36%

2 płaskie łyżki żelatyny

6 łyżek gorącej wody

4 łyżki cukru pudru


Składniki dodatkowe:

Puszka masy kajmakowej tj ok 500g

500 g herbatmików

Kawałek czekolady do starcia na tarce i przyozdobienia wierzchu ciasta.


W rondelku zagotuj 1 i 1/2 szkl mleka. W pozostałej części czyli 1/2 szkl mleka wymieszaj budynie z cukrem i dodaj do gotującego się mleka. Gotuj jeszcze chwilę cały czas mieszając. Ugotowany budyń odstaw do ostygnięcia. Masło ze szczyptą soli utrzyj na puszystą pianę, następnie dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, aż włączymy cały budyń i powstanie gładki jednolity krem.

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Na sam koniec, wlej powoli rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj chwilę tylko do połączenia się składników.


Kolejność składania ciasta:

Herbatniki I warstwa

Masa kajmakowa

Herbatniki II warstwa

Masa budyniowa

Herbatniki III warstwa

Bita śmietana

Posypka z tartej na tarce czekolady


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty