3 bit
Składniki na krem budyniowy:
2 x budyń waniliowy każdy po 40g, bez cukru
2 szkl mleka
4 łyżki cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej
Szczypta soli
Składniki na masę śmietanową:
500 g schłodzonej śmietany 36%
2 płaskie łyżki żelatyny
6 łyżek gorącej wody
4 łyżki cukru pudru
Składniki dodatkowe:
Puszka masy kajmakowej tj ok 500g
500 g herbatmików
Kawałek czekolady do starcia na tarce i przyozdobienia wierzchu ciasta.
W rondelku zagotuj 1 i 1/2 szkl mleka. W pozostałej części czyli 1/2 szkl mleka wymieszaj budynie z cukrem i dodaj do gotującego się mleka. Gotuj jeszcze chwilę cały czas mieszając. Ugotowany budyń odstaw do ostygnięcia. Masło ze szczyptą soli utrzyj na puszystą pianę, następnie dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, aż włączymy cały budyń i powstanie gładki jednolity krem.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Na sam koniec, wlej powoli rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj chwilę tylko do połączenia się składników.
Kolejność składania ciasta:
Herbatniki I warstwa
Masa kajmakowa
Herbatniki II warstwa
Masa budyniowa
Herbatniki III warstwa
Bita śmietana
Posypka z tartej na tarce czekolady
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz