Passata pomidorowa

 



Jak pomidorowa to tylko z passaty własnej produkcji. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a w smaku przepyszna. Można ją przyprawiać do woli uubionymi ziołami, ale ja zazwyczaj robię tradycyjną tylko sól i pieprz, a zioła dodaje bezpośresnio do danej potrawy. Zasadę mam taką: na 1 kg pomidorów, 1 łyżka soli. Na wierzch passaty wlewam po 1 łyżce oleju, co dodatkowo konserwuje przecier.

Składniki:

5 kg pomidorów

5 płaskich łyżek soli

Pieprz

Olej

Ulubione zioła (opcjonalnie)


Pomidory sparz i obierz ze skórki, usuń szypułki. Pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Można je zblendować na gładko, lub smażyć aż pomidory się rozpadną. Gotuj ok 1h, w zależności jak gęstą chcemy mieć passatę, Im dłużej będziemy gotować tym będzie gęściejsza. Jeśli nie lubi ktoś pesteczek pływających w przecierze to radzę przelać przez sito, chociaż ja zostawiam pływające pesteczki. Gotową i gorącą passatę przelej do słoików, na wierz wlej po 1 łyżce oleju, zakręć i odstaw do góry dnem. Jeśli słoiki są czyste, wyparzone i suche to nie ma potrzeby pasteryzacji.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty