Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy, który robię do mięs, ziemniaków, a czasami nawet jemy sam z pieczywem. Pasuje do wszystkich rodzai mięs. Jest aromatyczny i pełen smaku. Nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez tego sosu.
Gotowy sos można posypać świeżą posiekaną natką pietruszki.
Pieczarki smaż partiami, żemy się ładnie rumieniły, ponieważ jeśli wsypiemy wszystkie od razu na patelnie to puszczą za dużo wody i się uprużą zamiast usmażyć.
Składniki:
500g pieczarek
1 cebula
500ml wody
100ml śmietanki 30%+50ml wody+1 łyżka mąki
Sól
Biały pieprz
Umyte pieczarki przesmaż na rozgrzanyn oleju. Ja smażę pieczarki partiami, żeby się zrumieniły. Przesmażone pieczarki zalej 750ml wody i gotuj ok 20 min. 80ml śmietanki wymieszaj dokładnie z 50ml wody i 1 łyżką mąki pszennej. Zachartuj śmietankę odrobiną bulionu z pieczarek i wlej do ugotowanych pieczarek. Gotuj jeszcze ok 15min. Dopraw solą i białym pieprzem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz