Chlebek bananowy

 


 Chlebek bananowy z mąki orkiszowej jest pyszny, mięciutki i puszysty. W przepisie jest cukier ale można zrobić również bez cukru, banany są wystarczająco słodkie. Chlebek można posypać dowolnymi dodatkami np suszoną żurawiną, morelą, migdałami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi it'd.


Składniki:

4 małe dojrzałe banana tj ok 300g

40g cukru

75g masła

1 jajko

175g mąki orkiszowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej


Dodatki:

Garść żurawiny

Garść płatków migdałów

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko i  banany roztarte widelcem lub blenderem na gładką masę oraz mąke orkiszową i sodę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj mikserem.

Masę przelej do podłużnej foremki i posyp ulubionymi dodatkami np żurawiną i migdałami.


 
Smacznego!




Komentarze

Popularne posty