Pieczony sandacz na warzywnej kołderce

 


Składniki:

Ok 650g sandacza

Biała część pora

500g brokułów (u mnie mrożony)

1 marchewka

1 łyżka majeranku

2 liście laurowe

Oregano

Sól

Pieprz

Olej rzepakowy


 Dodatki: 

Świeża bazylia, koperek, natka pietruszki, kilka pomidorków koktajlowych i 4 plasterki cytryny.


Umytego i osuszonego sandacza natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i pokruszonym liściem laurowym. Wstaw rybę do lodówki na ok 12h.

Po tym czasie rybę wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Marchewkę pokrój w słupki i przesmaż z brokułem na rozgrzanym oleju. Pokrój białą część pora w talarki i wrzuć na patelnię do warzyw pod koniec smażenia. Całość dopraw solą, pieprzem i oregano.

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.  Wsyp przesmażone warzywa a na nich poukładaj skórą do góry rybę. Całość skrop olejem.



Piecz w 180°c ok 30-40min.

Po wyjęciu w piekarnika ozdób danie świeżymi ziołami, plastrami cytryny i pomidorkami koktajlowymi.

Podaj z pieczonymi ziemniaczkami. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty