Pieczony sandacz na warzywnej kołderce
Składniki:
Ok 650g sandacza
Biała część pora
500g brokułów (u mnie mrożony)
1 marchewka
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
Oregano
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy
Dodatki:
Świeża bazylia, koperek, natka pietruszki, kilka pomidorków koktajlowych i 4 plasterki cytryny.
Umytego i osuszonego sandacza natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i pokruszonym liściem laurowym. Wstaw rybę do lodówki na ok 12h.
Po tym czasie rybę wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Marchewkę pokrój w słupki i przesmaż z brokułem na rozgrzanym oleju. Pokrój białą część pora w talarki i wrzuć na patelnię do warzyw pod koniec smażenia. Całość dopraw solą, pieprzem i oregano.
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Wsyp przesmażone warzywa a na nich poukładaj skórą do góry rybę. Całość skrop olejem.
Piecz w 180°c ok 30-40min.
Po wyjęciu w piekarnika ozdób danie świeżymi ziołami, plastrami cytryny i pomidorkami koktajlowymi.
Podaj z pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz